Home » Food » zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Eén van de vele redenen waarom ik naast de cadeautjes gek ben op de sinterklaastijd. Is vanwege het sinterklaassnoepgoed. Maar meestal is het zwartepiet die altijd die lekker kruidnoten, in mijn schoen gooit of komt uitdelen wanneer ik hem zie. Wil jij net als ik, zelf pepernoten bakken? Ik geef je vandaag het recept…

Ja, ik weet heel goed dat hetgeen ik met jullie deel eigenlijk kruidnoten zijn. Maar vanaf kleins af aan zeg ik al pepernoten… natuurlijk zijn de grote brokken (die ik niet lust) de échte pepernoten. Maar als je het mij vraagt klopt die benaming niet hoor. Bijna niemand die ik ken lust die dingen… Daarom deel ik met jullie mijn recept voor pepernoten, uh kruidnoten. Oh my Whatever! Enjoy!

pepernoten recept - ingrediënten

Ingrediënten

 • 375 gram zelfrijzend bakmeel;
 • 187 gram basterdsuiker;
 • 150 gram koude boter;
 • 6 theelepels speculaaskruiden;
 • 9 eetlepels melk;
 • mespunt zout.

Bereiding

Benodigde tijd: 45 minuten.

 1. Droge ingrediënten samenvoegen

  Zelf pepernoten bakken is helemaal niet zo moeilijk. Je neemt alle droge ingrediënten uit bovenstaande lijst en voegt deze samen (zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout).

 2. Boter en melk toevoegen

  Als je alles goed door elkaar hebt gemengd voeg je de natte ingrediënten toe. Dus de koude boter en de melk.

 3. Alles Kneden

  Kneed nu alle ingrediënten met je handen goed door elkaar en maak er een stevige bal van.

 4. Aan de slag met het deeg!

  Omdat het deeg gemaakt wordt zonder gister en met koude boter, hoef het niet eerst in de koelkast te rusten en af te koelen. Maar kun je er gelijk mee aan de slag. Zelf pepernoten bakken, hoeft dus niet lang te duren!

 5. Maak kleine deegballetjes

  Tover de grote deegbal om in kleine balletjes van dezelfde grote. Je haalt ongeveer 100 balletjes (pepernoten) uit de grote deegbal.

  Zelf geef ik de balletjes de grootte van een knikker, maar je kan er ook voor kiezen om de pepernoten juist iets groter of kleiner te maken. Net wat je zelf lekker vindt! 

 6. Oven voorverwarmen

  Verwarm ondertussen de oven 10 minuten voor op 175 graden.

 7. Bakplaat bekleden

  Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Hier ga je de deegballetjes op leggen.

  zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

 8. Leg de deegballetjes op de bakplaat

  Laat ongeveer één centimeter ruimte tussen alle deegballetjes. Tijdens het afbakken gaan de deegballetjes namelijk nog wat uitzetten.

 9. Pepernoten afbakken

  Wanneer je de hele bakplaat vol hebt gelegd is het tijd om de deegballetjes in de oven te doen. Bak ze in 25 minuten af op 175 graden.

 10. Afkoelen

  Laat de kruidnoten even afkoelen op een rek.

En als je niet kan wachten, dan kan je ze natuurlijk ook opeten nu ze nog warm zijn! Geniet ervan!

Ben jij net als ik ook zo gek op zelf pepernoten bakken?

Meer lezen zwangerschap gerelateerde artikelen lezen?
10 zwangerschapskwalen waar niemand je over verteld
Huidverzorging tijdens de zwangerschap
Wij gingen op babymoon naar Alanya
Babyshower cadeau lijst | Wat staat er op?

Mariëlle
Mariëlle

Ik ben Mariëlle 32 jaar jong en mama van Zayn. Bloggen, vloggen en foto’s maken zijn mijn passie. Wekelijks komen er nieuwe blogs over mijn persoonlijke interesses, belevenissen en reviews online op Me-licious. So sit tight, read along and enjoy!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Geef een reactie

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: