Home » Lifestyle » 7x tips tegen vermoeidheid, snel weer energie!

7x tips tegen vermoeidheid, snel weer energie!

Voel jij je moe en futloos? Heb je soms last van vermoeidheidsklachten? Maar geen chronische of aanhoudende moeheid? Dan heb ik tips tegen vermoeidheid voor je. Die mits je ze aanhoud, de oorzaken van vermoeidheid wegnemen. Of je moe na het eten bent of vermoeidheid door een lange dag, soms heb je echt even een energie boost nodig, zodat  je binnen no time weer vol energie zit!

# 1 Neem pauze’s van 10-15 minuten

Net zoals je spieren, hebben je hersens ook rust nodig. Continue het touwtje gespannen laten staan is niet goed. Zeker niet wanneer je veel stress hebt. Dwing jezelf om pauzes te nemen. Zeker wanneer je 90 minuten onafgebroken intensief met je hoofd bezig bent bent geweest. Ga 10 tot 15 minuten gewoon even iets anders doen. Niet meer achter de computer, leren etc… Je Facebook updaten telt niet mee! Je zult zien dat je er een energie boost van krijgt!

# 2 Rommel opruimen

Als je alleen al naar alle rommel kijkt wordt je er moe van.  Het beste middel tegen oververmoeidheid is een rustige en opgeruimde omgeving. Weet je niet waar je moet beginnen met opruimen? Ga aan de slag met een to-do lijstje zo hoef je niet over alle dingen die je nog moet doen na te denken en heb je binnen no-time weer een opgeruimde omgeving waar je inspiratie en energie van krijgt!

#3 Voeding

Het is belangrijk om dagelijks voeding te nuttigen met voldoende voedingsstoffen. Als je lichaam voedingsstoffen tekort komt kan dit leiden tot oververmoeidheid. Ook het hebben van een voedselintolerantie kan ervoor zorgen dat je je meer moe voelt dan anders. Ga langs bij de dokter als je denkt dat jij onder deze groep valt en laat je testen. Let wel op niet alle voedselintoleranties zijn aan te tonen met de testen van vandaag de dag. Dus mocht er niks uitkomen wil dit niet zeggen dat je geen voedselintolerantie hebt.

#4 Energie nemers en energie gevers

De mensen om je heen hebben een hele grote invloed op je energieniveau. Hier sta je misschien nooit echt bij stil, maar het maakt zeker verschil! Hoe krijg ik meer energie? Juist, door niet om te gaan of je niet in dezelfde ruimte te begeven als deze energievreters!

Denk eens aan die ene collega die continue maar blijft praten terwijl jij je probeert te concentreren of iemand in je huishouden die keihard muziek draait en geluid maakt als jij met iets bezig bent wat je aandacht vraagt.  Je hebt je collega’s en familie niet voor het kiezen, maar je hebt zeker wel een hand in hun gedrag en in wat je accepteert.  Wat je kunt doen is tijdslimieten stellen voor gesprekken met collega’s of afleidingsmanoeuvres die super verleidelijk zijn maar je wel ontzettend storen. De makkelijkste oplossing is naar een ruimte gaan waarin je niet gestoord wordt en rustig kunt werken, nadenken en even weer kunt bijtanken.

#5 Neem tijd voor jezelf

Niet iedereen is er even goed in, maar neem soms eens even wat tijd voor jezelf. Al die afspraken en die volle agenda is nergens voor nodig. Jij verdient elke dag minimaal een uur om lekker te doen waar jij zin in hebt. Wanneer je dingen spontaan doet en zeker wanneer het dingen zijn die je leuk vind dan geeft dit je energie en dat is nou juist wat jij op dit moment kan gebruiken.

#6 Lichamelijke houding

Wist je dat je houding een groot verschil kan maken? Het is het beste middel tegen vermoeidheid. Als je namelijk krampachtig zit of de hele tijd voorover geleund naar je mobiel starend of naar je computer dan kan je minder goed ademhalen. Je maakt het je longer nu moeilijker om hun werk te doen en gaat dus anders ademen. Je longen kunnen tot 30% meer lucht opnemen als rechtop en ontspannen zit.

#7 Geestelijke houding

Daarnaast heb je ook nog je geestelijke houding. Als jij steeds tegen jezelf blijft zeggen dat je moe bent voel je je alleen maar meer moe. Probeer jezelf te motiveren om bovenstaande handelingen uit te voeren en om een dagelijkse routine aan te houden. Lukt dit je niet alleen? Dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een professional die hier ervaring mee heeft.

Er zijn drie verschillende redenen dat mensen last krijgen van oververmoeidheid. Deze kun je in 3 categorieën opdelen: medischlevenswijze, en psychologisch. Het is natuurlijk mogelijk dat mensen echt een medisch probleem hebben waardoor oververmoeidheid een constant probleem is. Echter geld voor levenswijze en psychologische oorzaken dat je hier makkelijk zelf mee aan de slag kunt gaan en vermoeid zo zelfs kunt voorkomen. Voor de meeste mensen zal het aannemen van gezonde gewoontes en het opvolgen van tips tegen vermoeidheid dit probleem structureel verhelpen.

Wil je meer lezen over een healthy lifestyle? Neem dan hier eens een kijkje.

Heb jij iets gehad aan deze tips tegen vermoeidheid?
Of heb je nog andere tips? Let me know!

12 Reacties

 1. augustus 24, 2017 / 8:11 am

  Fijne tips! Bij mij helpt op tijd naar bed gaan ook heel goed. Een nachtje goed slapen doet wonderen. En daarnaast ga ik dagelijks hardlopen. Daar word je lichamelijk wel moe van, maar toch voel je je daarna fitter.

 2. augustus 24, 2017 / 9:51 am

  Alle tips zo herkenbaar maar soms toch een beetje lastig om ze allemaal toe te passen. De geestelijke houding vind ik zelf nog wel wat lastig. Daar ben ik me ook van bewust en kan ik me in gaan ontwikkelen.

 3. augustus 24, 2017 / 10:09 am

  Wat een goeie tips! Tijd om ze maar een toe te passen want dat schiet er vaak bij in ?

 4. augustus 24, 2017 / 10:26 am

  Een middagdutje doen kan ik niet, maar soms helpt het wel om even op een stille plaats te zitten en gewoon je ogen dichtdoen 🙂

 5. augustus 24, 2017 / 12:49 pm

  Een dutje doe ik niet meer want dan kan ik savonds niet meer slapen en volgende dag moet ik 5 uur op haha maar goede tips geef je . Ik was toen ook veel moe en ben op mijn voeding gaan letten, scheelt enorm!

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 25, 2017 / 10:49 pm

   Zeker weten Manon! Ja het kan bij iedereen verschillende oorzaken hebben dus zijn er ook een hoop verschillende oplossingen mogelijk. Maar de basis dingen zijn eigelijk voor iedereen hetzelfde. Goede voeding scheelt enorm.

 6. augustus 24, 2017 / 1:42 pm

  Goede tips! Ik heb altijd de neiging om maar door en door te gaan. Ik neem af en toe ook wel eens een dagje niets. Dan hoef ik ook echt even helemaal niets van mijzelf

 7. augustus 24, 2017 / 5:38 pm

  De energie nemers verwijder ik altijd snel uit mijn leven. Heb je niks aan

 8. augustus 25, 2017 / 7:45 pm

  Ik doe graag mini-dutjes. Ik werk vanuit huis dus dat kan prima. Even het geluid uit van de pc en dan een half uurtje liggen. Daar knap ik altijd van op.

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 25, 2017 / 10:47 pm

   Super goede tip! Alleen op het werk is dat een beetje lastig…

 9. augustus 28, 2017 / 5:12 pm

  Goede tips! Wat voor mij ook heel belangrijk is ritme houden en op tijd naar bed en opstaan. Als ik dat doe ga het al veel beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: