Home » Food » ijs recept – Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren

ijs recept – Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren

IJs is lekker en zeker met dit ijs recept – Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren. Zelf ijsjes maken is helemaal niet moeilijk en zorgt gegarandeerd voor het lekkerste ijs! Je hebt er niet veel voor nodig en met een aantal kommetjes, jouw favoriete ingrediënten, een zeef, en eventueel een blender kom je al een heel eind. Ga je ook nog eens aan de slag met een portie creativiteit en enthousiasme dan weet ik zeker dat iedereen jouw ijs lekker vind!

Ijs recept - Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren

Basis Recept Roomijs Ingrediënten

 • 250 mm Melk
 • 200 mm Room
 • eventueel 1 of 2 eierdooiers
 • vanillestokje
 • 100 gr Basterdsuiker

Bereiding Vanille Roomijs

Voor het zelf maken van roomijs heb je als basis 250 milliliter melk nodig en 200 milliliter room. Voeg deze samen in een steelpan en zet deze op zacht vuur aan. Neem het vanillestokje en schraap het vanille merg uit het stokje en voeg deze samen met het vanille stokje toe aan het mengsel. Laat het geheel goed intrekken. Maar pas op laat de melk niet koken.

Neem nu 100 gram basterdsuiker. Als je het ijs wat romiger wilt hebben kun je er eventueel één of twee eidooiers aan toevoegen. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door elkaar. Schenk de kokende slagroom al roerende over het eierdooiers-suikermengsel en klop alles goed door. Verwijder nu het vanillestokje. Giet het mengsel in de kom terug in de pan. Verwarm het weer op laag vuur en blijf het mengsel door roeren tot het dikker begint te worden.

Om te controleren of het ijsmengsel de goede dikte heeft doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen. Als de massa niet meer doorloopt, dan is de dikte van het mengsel goed. Laat het mengsel niet koken, want dan kun je het weggooien. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn. Heb je en temperatuurmeter? Gebruik deze dan zeker!

Ijs recept - Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren

Haal het mengsel van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kommetje. Laat het mengsel afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Zo worden de smaken wat sterker. Giet hierna het ijsmengsel in een plastic kom en zet in de vriezer.  Schep het ijsmengsel regelmatig om. Dit zorgt ervoor dat het ijs luchtig blijft en voorkomt de vorming van ijskristallen waardoor je stukjes in je roomijs krijgt.

Roomijsjes in verschillende kleuren

Ijs recept - Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren

Verdeel het ijsmengsel, voordat je het gaat invriezen over 4 verschillende plastic kommetjes. Neem een kleine hoeveelheid kleurstof, ga af op de verpakking voor de hoeveelheid. Voeg in elk kommetje met ijs de verschillende kleuren kleurstof toe. In mijn geval zijn dit de kleuren: groen, paars, rood en geel. Vervolgens schep je het ijs van elke van elke kleur goed door, zodat de kleur goed gemengd is. Na 3 uur in de vriezer en regelmatig omscheppen heb je heerlijk ijs dat goed opgestijfd is als resultaat.

Ga je het ijs serveren? Je kunt het ijs natuurlijk opleuken met leuke decoratie prikkers of strooisels of maak er een echte fruitsorbet van. Ik eet ijs het liefst in een ijshoorntje. En om het af te maken kun je er nog wat kleine stukjes fruit als topping op doen.

Ben je op zoek naar andere lekkere ijs recepten? Klik dan hier.

Ga jij dit ijs recept – Zelf roomijsjes maken in verschillende kleuren uitproberen?

Mariëlle
Mariëlle

Ik ben Mariëlle 32 jaar jong en mama van Zayn. Bloggen, vloggen en foto’s maken zijn mijn passie. Wekelijks komen er nieuwe blogs over mijn persoonlijke interesses, belevenissen en reviews online op Me-licious. So sit tight, read along and enjoy!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

16 Reacties

 1. augustus 15, 2017 / 8:10 am

  Wat super leuk zeg! Krijg gelijk zin om zelf ijsjes te gaan maken!

 2. augustus 15, 2017 / 8:19 am

  De ijsjes zien er lekker en erg mooi uit! En is er geen gevaar voor salmonella?

  • Mariëlle
   Auteur
   augustus 15, 2017 / 8:38 am

   Nee, als je het goed doet niet. Sterker nog het ijs bij jou in de ijssalon wordt ook zo gemaakt 🙂 maar als je er aan twijfelt, gewoon de eierdooiers weglaten!

 3. augustus 15, 2017 / 8:59 am

  Klinkt goed! Heb zelf een ijsmachine en ik zie hierboven een reden om die weer eens uit de kast te trekken ?

 4. augustus 15, 2017 / 9:48 am

  Lekker recept! Heb geloof ik nog nooit zelf softijs gemaakt. Ik ga het zeker eens proberen

 5. augustus 15, 2017 / 11:08 am

  Lijkt me heerlijk om te maken! Al zou ik de kunstmatige kleurstof vervangen door kleurstof uit fruit en er zo ook nog een ander smaakje aan geven. Had geen idee dat het zo makkelijk te maken zou zijn en dat het ook zonder ijsmachine prima kan!

 6. augustus 15, 2017 / 12:00 pm

  Zo gemakkelijk! Ik dacht altijd dat je er een ijsmachine voor nodig had.. De vanille ga ik sowieso eens proberen!

 7. augustus 15, 2017 / 2:09 pm

  Niet zo heel moeilijk als ik het lees. Lijkt me best wel eens leuk om zelf te maken en ben dan ook wel benieuwd hoe het smaakt haha

 8. augustus 15, 2017 / 2:19 pm

  Oooh, ik wist echt niet dat het zo gemakkelijk was! Dus dit moet ik echt eens proberen!

 9. augustus 16, 2017 / 7:59 am

  Lekker hoor. Ik ben dol op ijsjes eten. Ik krijg inderdaad zin om ze gelijk te maken. Deze bewaar ik.

 10. augustus 16, 2017 / 8:14 am

  Ohh wat een leuk/lekker recept! Dit ga ik even opslaan, misschien dat ik in de vakantie dit nog ga maken samen met mijn dochter x

 11. augustus 16, 2017 / 10:19 am

  oeh lekker zeg, krijg meteen trek, leuk om eens in de vakantie te maken met lekker weer

 12. augustus 16, 2017 / 2:17 pm

  Wat een heerlijk recept. Ik eet bijna dagelijks ijs. Eens kijken of het gaat lukken om zelf ijs te maken.

Geef een reactie

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: