Home » Feestdagen inspiratie » Verjaardag » De eerste verjaardag

De eerste verjaardag

De aller, aller, eerste verjaardag van je kindje… Dat is toch wel een bijzonder moment dat je je het liefst nog jaren wilt herinneren als ouder. Niet alleen voor je kindje zelf, maar ook omdat jij al een jaar lang vader of moeder bent! Hoe zorg je er nou voor dat de eerste verjaardag niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje een leuk feest wordt? Ik geef je tips en truucs voor de eerste verjaardag…

Wie stuur je een uitnodiging?

Voor het vieren van een eerste verjaardag is het belangrijk dat de gasten optijd worden uitgenodigd. Vaak is dat niet zo’n probleem. Maar wie vraag je nou wel? En wie vraag je nou niet? Als je ouder wordt breidt vaak naast de familie en buren, die je misschien elke verjaardag al uitnodigt ook je vrienden- en kennissenkring erg uit.

Eén of meerdere feestjes?

Voor sommige kinderen maakt al die drukte niks uit, andere kleintjes hebben toch wat meer moeite met de drukte en alle aandacht. Kijk goed naar je kind en probeer te bedenken wanneer het te druk voor hem of haar wordt. Het is natuurlijk super leuk om het feestje groot te vieren, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om de verjaardag in een aantal feestje te vieren. Een feestje voor de familie, een feestje voor vrienden (met kids) en een feestje voor je kennissen en mama’s van de crèche.

Visite in shifts

Als je geen zin hebt in meerdere feestjes, dan kun je ook de visite vragen om in shifts langs te komen. Als iedereen zich netjes aan de afspraak houdt kan dit een prima oplossing zijn. Bijvoorbeeld een gedeelte in de ochtend, je kind kan hierna een middag slaapje doen. En een gedeelte in de middag.

De uitnodiging zelf

Op internet vind je tal van creatieve ideeën voor leuke verjaardagsuitnodigingen. Om je op weg te helpen hier een aantal ideeën op rij:

 • Maak een milestone kaart met van elke maand een foto en verstuurd deze met de bijbehorende info als verjaardagskaart.
 • Maak een foto van je kindje en kies een leuke kaart online uit om als verjaardagskaart te versturen.
 • Maak een verjaardagskaart in een thema, als jullie voor een thema feestje hebben gekozen. Bijvoorbeeld: Jungle, prinses etc.
 • Kies voor een kaartje met een leuke tekst zoals: one-derful, Wild one.

Verjaardagsthema

Wat sommige ouders erg leuk vinden is om de allereerste verjaardag van ej kindje in een thema te vieren. Al zou je het alleen doen voor de foto’s. Vaak krijgt je eigen kindje niet zoveel mee van het thema. Het is hier immers gewoon te klein voor. Zo kun je versiering in het thema regelen, maar ook de taart en andere decoratie.

Versiering

Het is eindelijk zover, vandaag wordt je kleintje één. Heb je de avond ervoor al de kamer versierd? Of ga je dit snel doen voor dat hij of zij wakker is? Wat zal je baby straks verrast zijn met de versiering die jij voor hem of haar hebt op gehangen!

Slingers, ballonnen en vlagenlijnen

Er is allerhande versiering te koop, vooral als je het hebt over de eerste verjaardag. Denk aan de standaard versiering zoals slingers, vlaggenlijnen en ballonnen.

Extra feest decoratie

Maar er is ook een hoop extra feestdecoratie verkrijgbaar zoals woordslingers met bijvoorbeeld de tekst: party like an animal, wild one, of happy birthday.

En ook pompons en andere hangende versiering zoals waaiers kun je toevoegen. En wat dacht je van een feestelijk tafelkleed en tafelversiering?

Stoel

Versier de stoel of het kinderzitje van de jarige. Ook al is hij nog maar 1 jaar, een versierde stoel vind elk kind erg leuk.

Tuin

Wil je het feestje ook vieren in de tuin? Hang dan ook daar wat ballonnen en eventueel pompons of slingers op. Zo zijn ook de gasten die het feestje buitenvieren in de feeststemming.

Ballonenboog

Wil je iedereen laten weten waar het feestje is? Zet dan een grote ballonnenboog voor de deur. Zo weet iedereen gelijk waar ze moet zijn. Of zet hem in de woonkamer boven de plek waar je het eten serveert. Misschien krijgt je kleintje hier niet zoveel van mee, maar voor jou als ouder en voor de visite is het wel erg feestelijk.

Goodiebag

Wil je na het feestje nog iets mee geven aan de kinderen die op het feestje zijn geweest? Zoals wat leuk speelgoed, snoepgoed etc. Je kunt het zo uitgebreid of juist klein houden als je zelf wilt. Let op dat het binnen je eigen budget past.

Kleding

Een goed feest kan niet zonder een prachtig verklede jarige Job of Jet. Kinderen groeien razendsnel dus een nieuwe set kleding komt altijd van pas. Desnoods geef je dit zelf als verjaardagscadeau. De kleine Job schittert in een broekje met bretels of de kleine Jet schittert in een roze rokje van tule. Kies vooral kleding die hij of zij daarna ook nog kan dragen in het dagelijkse leven. Anders is het ook zo zonde van het geld.

Taart eerste verjaardag Cakesmash

Bij veel ouders gaat het hart sneller kloppen als je het hebt over een cakesmash. Maar wat is dit dan precies? Je zet je baby voor een mooi gedoceerde taart en laat je kindje er dan vervolgens op slaan. Sommige kids gaan helemaal los, terwijl anderen bijvoorbeeld niet vies willen worden. Ondertussen worden er tig van foto’s gemaakt. Leuk voor de uitnodiging van het feestje als je dit van tevoren plant, maar ook leuk voor in het plakboek.

De kosten van een cakesmash lopen erg uitéén. Bij de ene fotograaf kun je slagen voor €125,- terwijl je hier bij een andere fotograaf al snel €175 euro voor betaald. Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om zelf ergens een mooie taart te bestellen, slingers op te hangen en zelf los te gaan met je fototoestel. Zo zijn er super leuke cakemash pakketten te koop.

afkomstig van: Party-kids.nl

Traktaties eerste verjaardag

Als je kindje al naar de opvang of de gastouder gaat, mag het daar ook trakteren. Maar wat geef je kinderen tussen de 0 en 3 jaar als verjaardagstraktatie? Hier wat tips:

 • Een rijstewafel als schaap. Uiteraard moet je zelf wel het hoofd knippen en plakken.
 • Een stoepstengel met een touwtje (mag ook een snoepveter zijn) en een papieren of snoepvisje eraan.
 • Een banaan met een open gesneden steel en daarin een druif. Zo lijkt het net op een échte dolfijn.
 • Aardbeien vermomd als muisjes.
 • Monster appels.
 • Opgerolde pannekoekjes met chocopasta.
 • Een bellenblaas of ander klein speelgoed wat een baby mag hebben.

Cadeautips eerste verjaardag

En wat vraag je dan als cadeau voor je jarige jop. Sommige ouders weten het al maanden vantevoren, terwijl anderen toch nog wel wat cadeautips als inspiratie kunnen gebruiken. Hieronder wat cadeautips:

Tip: Wil je echt persé iets hebben van je eigen cadeaulijst of ben je bang dat je dingen dubbel krijgt? Dan kun je op diverse websites een cadeaulijstje aanmaken waarbij gasten het cadeau dat ze kopen kunnen afvinken.

Het feest

Alles voor het feest zelf is zowat geregeld. Het enige waar je nog overna moet denken zijn:

 • Makkelijke hapjes voor op het feestje zelf.
 • Limonade, fruitwater & koffie en thee (zet deze vast klaar in kannen).
 • Borden, bekers en bestek (ga je voor makkelijk kies dan voor wegwerp).

Extra tips:

 • Laat het feestje niet te lang duren. Je kind wordt snel moe van alle aandacht en drukte.
 • Hou er rekening mee dat niet alle kinderen vrolijk reageren op het feestje en alle drukte. Zorg dat er altijd één ouder beschikbaar is om het kind op schoot te nemen en een veilige omgeving te bieden
 • Krijg je veel cadeaus? Leg dan een deel van de cadeaus in de kast. en geef deze later aan je kind. Het kan toch niet met alles tegelijk spelen en kiest vaak uit zichzelf een paar dingen uit.

Vergeet niet te Genieten!

Door al dat geregel zou je bijna vergeten te genieten. Maar alsjeblieft laat ook het regelwerk, het entertainen van de gasten, het verzorgen van de hapjes en drankjes eens over aan een ander. En geniet van je kind die geniet van zijn cadeau’s van de versiering en van de aandacht. Leg alles zoveel mogelijk vast op foto en video. En laat als het even kan anderen dit ook doen met hun smartphone. Zo weet je zeker dat dit belangrijke moment goed is vastgelegd voor later.

Hoe heb jij de eerste verjaardag van je kindje gevierd?

Mariëlle
Mariëlle

Ik ben Mariëlle 32 jaar jong en mama van Zayn. Bloggen, vloggen en foto’s maken zijn mijn passie. Wekelijks komen er nieuwe blogs over mijn persoonlijke interesses, belevenissen en reviews online op Me-licious. So sit tight, read along and enjoy!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Geef een reactie

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: