Home » Lifestyle » 6 redenen waarom afvallen niet lukt

6 redenen waarom afvallen niet lukt

6 redenen waarom afvallen niet lukt

Wil jij graag slanker worden en je hebt al van alles geprobeerd, maar het afvallen lukt niet meer? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ik bespreek vandaag 6 redenen waarom afvallen niet lukt en hoe je dit kunt oplossen.

1. Eet je echt gezond?

Vaak denken we dat we echt gezond eten, maar dat is soms niet waar… Hou je echt bij wat je eet? of lees je alleen de verpakking? Als er op de verpakking staat dat iets laag is in vetpercentage, er vitaminen zijn toegevoegd of het product geen suikers bevat wil dat nog niet zeggen dat dit een gezond product is.

Neem bijvoorbeeld lightproducten. De suikers in light producten zijn vervangen door onnatuurlijke zoetstoffen. Hierdoor herkent  je lichaam deze zoetstoffen niet. Vervolgens zal je lichaam deze stoffen gewoon gaan opslaan als vet.

Wat is dan wel gezond eten?
Verse producten die uit de natuur komen, zonder eerst te zijn bewerkt.

2. Voldoende beweging op de juiste manier?

Ieder lichaam is anders, dus het werkt anders. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je lichaam ook voldoende calorieën verbrand tijdens het sporten, maar ook in ruststand.

Niet elke sport werkt voor iedereen goed. De ene sport is de andere niet.  Als je alleen aan duursport doet, raakt je lichaam hier aan gewend. Dit betekend dat het op den duur niks extra’s meer zal doen voor je vetverbranding in rust. Zo geld hetzelfde voor krachttraining.

Hoe moet je dan wel bewegen?

Het is belangrijk om verschillende soorten sporten/beweging met elkaar af te wisselen. Ik raad je aan om cardiotraining te combineren met krachttraining. Het werkt het beste als je eerst krachttraining doet en hierna cardio. Zo verbrand je het meeste en houd je het het langste vol.

Een andere bewezen methode om af te vallen, die eigenlijk voor iedereen werkt is intervaltraining.
Hier moet je alleen wel super veel discipline voor hebben. Ik zelf houd dit bijvoorbeeld niet vol…

3. Te gericht op de weegschaal, maar niet op het resultaat?

Veel mensen relateren afvallen aan gewichtsverlies en zijn hierdoor automatisch gefocust op de weegschaal. Maar de kilo’s hoeven er niet altijd af te gaan… Omdat je spieren groeien of omdat je vet vasthoud.

Op welk resultaat moet je dan focussen?

Focus op de centimeters en je vetpercentage. Je kunt jezelf heel makkelijk meten of laten meten. Doe dit wekelijks en je zal zien dat je centimeters verliest! Ook kun je met een huidplooimeting of een speciale weegschaal je vetpercentage bijhouden. Je zult zien dat deze afneemt als je goed bezig bent.

Het draait dus niet om de het gewicht! Het gaat er om dat jij wanneer je in de spiegel kijkt je tevreden bent met jezelf!

4. Teveel of te weinig eten?

Als je de hele dag door blijft eten, krijg je al snel teveel calorieën binnen. Je bloedsuikerspiegel blijft stijgen en dalen en je spijsvertering krijgt nauwelijks rust. Hierdoor blijf je zin hebben om te gaan snaaien en dat willen we natuurlijk niet. Ook als je te weinig eet is de kans groot dat je trek krijgt.

Hoe vaak kan ik het beste eten op een dag?

Het beste is om je te houden aan de hoofd maaltijden. Dus 3x  per dag te eten. Dit betekend dus géén tussendoortjes en ook geen frisdranken, vruchtensappen of calorierijke drankjes.

Je eet grote maaltijden met de juiste natuurlijke producten om te zorgen dat je voor een tijdje goed vol zit. Als je eiwitten aan elke maaltijd toevoegt zal dit ook je hongergevoel onderdrukken. Na een week of 2 zal je lichaam redelijk gewend zijn aan zijn nieuwe eetpatroon. Dus hou nog even vol!

5. Rust je genoeg uit? Slaap je voldoende?

Essentieel voor ons afvalproces is voldoende slaap.  Als je niet voldoende slaapt gaat je lichaam op een lager pitje draaien. Dit betekend een aantal dingen. Bij slaapgebrek verstoor je het hongerhormoon, dit betekent dat je eerder trek krijgt. En vaak dus ook meer eet. Ook wordt de stofwisseling trager bij weinig slaap, waardoor je minder vet zal verbranden dan normaal.

Aanbevolen is minimaal 8 uur slaap per nacht. Haal je de 8 uur niet? Probeer dit dan enigzins te compenseren met een middagdutje van maximaal 30 minuten..

6. Last van teveel stress?

Er zijn tal van factoren waardoor je stress kan ervaren. Vaak heb je zelf niet eens door dat je stress ervaart. Bij het ervaren van langdurige stress maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan. Dit zijn stresshormonen die je lichaam aan maakt als je langdurig wordt blootgesteld aan stress. Dit is een natuurlijk afweermechanisme van je lichaam meer bedoeld voor kou, hitte, honger, dorst of pijn. Je lichaam gaat in een soort van overlevingsstand en dit zorgt ervoor dat je spieren verliest, een slechte spijsvertering hebt en eerder vermoeid bent. Nu snap je waarom afvallen niet goed lukt met teveel stress. Naast het feit dat je spijsvertering niet goed werkt, raakt ook je eetpatroon in de war doordat je lichaam niet meer regelmatig vraagt om eten.

Probeer daarom bovenstaande punten in acht te nemen. Focus je vooral op voldoende rust en ontspanning. Denk aan het lezen van een boek, lachfilm of een rustgevende wandeling.

Herken jij één van deze 6 redenen waarom afvallen niet lukt?

Benieuwd wat je nog meer kan doen om af te vallen? Ik vertel je waarom krachttraining je helpt om af te vallen.

Mariëlle
Mariëlle

Ik ben Mariëlle 32 jaar jong en mama van Zayn. Bloggen, vloggen en foto’s maken zijn mijn passie. Wekelijks komen er nieuwe blogs over mijn persoonlijke interesses, belevenissen en reviews online op Me-licious. So sit tight, read along and enjoy!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

22 Reacties

 1. november 2, 2017 / 8:44 am

  Ik heb vooral last van het feit dat het resultaat niet meteen zichtbaar is en soms ook moeizaam ( per 100g). Ik probeer op mijn eten te letten, maar gun me af en toe ook wel iets lekkers. Het moet doenbaar zijn!

  • Mariëlle
   Auteur
   november 2, 2017 / 11:23 am

   Zeker weten Nathalie! Ik denk dat je niet moet kijken naar de resultaten op korter termijn, maar juist op langer termijn. Wil je wel de resultaten op korter termijn zien dan zou je op verschillende plekken je lichaam kunnen meten en het bijhouden wekelijks. In mijn beleving ben je er dan teveel mij bezig, maar ieder heeft zo zijn manier om het ideale gewicht/vetpercentage te bereiken en dus af te vallen.

 2. november 2, 2017 / 9:04 am

  Wij hebben de weegschaal buiten gegooid dat werkt blijkbaar het beste bij ons. Geen focus op getallen maar op ons gevoel. Dat werkt voor ons het beste.

  • Mariëlle
   Auteur
   november 2, 2017 / 11:22 am

   Hey Cindy,

   Ik merk dat dit voor mij ook het beste werkt. Maar ondanks dat je niet focust op getallen kun je natuurlijk wel focussen op een afnemend vetpercentage. Het belangrijkste is dat je iets moet doen wat bij je past… en niet een crashdieet volgen en vervolgens dood ongelukkig zijn. Ik heb gemerkt als ik deze punten in acht hou dat ik goed op gewicht en vetpercentage blijf 🙂

 3. november 2, 2017 / 1:29 pm

  Dat “gericht zijn op de weegschaal” is echt wel een dingetje volgens mij. Ik heb zelf nooit echt aan afvallen gedaan, alleen heb ik op een gegeven moment wel m’n lifestyle een beetje omgegooid: 3x in de week fitness en gezonder eten. Dat wierp z’n’ vruchten af. Keek nooit naar de weegschaal, maar dat was ook niet m’n doel. Zijn maar cijfertjes! Je moet je lekker voelen. Ben nu zwanger dus doe niet aan afvallen, maar probeer wel zo gezond mogelijk te blijven en te blijven bewegen. Interessant artikel en mooie foto’s weer!

 4. november 2, 2017 / 2:39 pm

  Ik heb de mazzel dat ik nog nooit echt mijn best heb moeten doen om af te vallen. Toch klinkt het me wel heel bekend in de oren, want ondanks dat ik geen gewicht wilde verliezen, was ik niet helemaal blij met mijn lichaam door bovengenoemde redenen.

 5. november 2, 2017 / 7:03 pm

  Ik denk dat heel veel mensen dit wel herkennen als ze moeten afvallen. Vooral de focus op de weegschaal lijkt mij het zwaarste.

 6. november 3, 2017 / 4:17 pm

  Voor mij zijn de grootste boosdoeners, ik ben al mijn hele leven geen slaper. Ik sliep niet als kind van 1,5 onder de middag, heb een drukke en veel eisende baan en ben 24/7 (licht) mantelzorger, dus spanning is altijd wel aanwezig. Nadeel, door vermoeidheid ga je minder sporten, eerder snaaien en zo gaat mijn spiraal naar beneden.

  • Mariëlle
   Auteur
   november 6, 2017 / 8:51 am

   Owjee Bianca, de omstandigheden moeten het inderdaad ook wel toelaten. Soms moet je jezelf ertoe aanzetten, maar ik snap als je de hele dag bezig bent dat sporten erg lastig is en je misschien het energietekort gaat compenseren met eten. Als ik weinig heb geslapen doe ik precies hetzelfde

 7. november 4, 2017 / 7:04 pm

  Ik heb maar één reden waarom afvallen niet lukt: ik eet gewoon te graag en kan het echt niet laten XD

  Ilona

  • Mariëlle
   Auteur
   november 6, 2017 / 8:50 am

   haha herkenbaar probleem ilona. Ik hou ook erg van lekker eten <3

 8. november 5, 2017 / 9:19 am

  Goed tips. Uiteindelijk gaat het niet om het getalletjes op de weegschaal, maar over hoe jezelf in je vel zit

 9. november 6, 2017 / 9:32 am

  Ik ben nooit consequent genoeg. Ik val heel snel weer in een out patroon. Echt slecht.

 10. november 6, 2017 / 9:33 am

  Ik wist helemaal niet dat je je aan 3 hoofdmaaltijden moest houden. Ik dacht net dat het belangrijk was om ook regelmatig een (gezond) tussendoortje te eten.

 11. november 30, 2017 / 2:23 pm

  Het lijkt me echt demotiverend als je heel erg je best doet om af te vallen maar dat het niet lukt.

  • Mariëlle
   Auteur
   november 30, 2017 / 3:30 pm

   Ja dat is het zeker nicole, maar meestal komt dat omdat er toch iets niet goed gaat… vaak zien we deze tekenen over het hoofd. Als je weet waardoor het komt dat je niet afvalt, kan dit juist een hele motiverende factor zijn 😉

 12. maart 12, 2018 / 8:18 am

  Vooral het te weinig eten is heel herkenbaar. Zo van ijsnap het niet, ik eet niets en val maar niet af! Ik ben gewichtsconsulent en weet nu precies hoe dit komt, maar dat hartje heeft wel even moeten vallen.

 13. maart 12, 2018 / 10:57 am

  Ik ben wel bezig met afvallen, maar het wil inderdaad niet zo lukken. En als ik zo kijk naar je 6 punten, dan snap ik ook wel waarom het niet lukt. Onder andere slaaptekort en stress heb ik op dit moment erg veel last van.

 14. maart 12, 2018 / 11:07 am

  Ik denk dat het belangrijker is hoe je je voelt dan welk getal de weegschaal aangeeft 🙂

 15. maart 13, 2018 / 10:15 am

  Afvallen is zeker iets wat vaak niet vanzelf gaat. Geduld is belangrijk, de kilo’s zijn er vaak in een maand ook niet aangekomen

 16. maart 13, 2018 / 12:41 pm

  stress en slaap, hier twee dingen waar ik teveel en te weinig van heb. Heel irritant

Geef een reactie

Sluit mij
Zoek je iets?
Zoek:
Berichtcategorieën: